Organisatorisk hälsa och värdebaserat ledarskap – Behovet av systemperspektiv för en hållbar styrning och ledning av hälso- och sjukvården
PDF

Nyckelord

Ledarskap
organisatoriska värden
anställdas hälsa
hälso- och sjukvården

Abstract

Anställda inom hälso- och sjukvården rapporterar ökade hälsoproblem. Syftet med denna artikel är att ge exempel på systemperspektiv på hälsoutmaningar inom hälso- och sjukvården utifrån begreppen organisatorisk hälsa och värdebaserat ledarskap. En tillämpning av begreppet organisatorisk hälsa inom hälso- och sjukvården innebär att hälsoproblem hos anställda och chefer ses i relation till de värdekonflikter som är kopplade till rådande styrningsideal.  Organisatorisk hälsa är ett exempel på ett begrepp som har ett tydligt systemperspektiv och kan definierats som en organisations förmåga att hantera spänningar mellan olika konkurrende värden på ett sätt som gynnar både patienter och anställda, och därmed organisationen som helhet. En tillämpning av begreppet organisatorisk hälsa inom sjukvården skulle kunna hjälpa chefer inom sjukvård att syna de värdekonflikter som finns och kunna bidra till reflektion kring hur dessa värdekonflikter skulle kunna hanteras. Vi menar att ett hälsofrämjande och hållbart ledarskap inom hälso- och sjukvården i större utsträckning kräver ett värdebaserat ledarskap som medvetet, tydligt och öppet hanterar de värdekonflikter som finns i vården.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.