Könsuppdelad behandling eller ej? En reflektion över vård- och behandlingsutbudet för alkoholberoende män och kvinnor de senaste 30 åren och hur man idag tänker om könsuppdelad behandling
PDF

Nyckelord

vård
behandling
kön
genus

Abstract

I artikeln intervjuas två praktiker, med lång erfarenhet av missbruks- och beroendevård i Sverige, om utvecklingen av specifika kvinnoenheter under början av 1980-talet och vad grunden till könsuppdelad behandling kom ifrån. Vidare diskuteras hur tankegångarna har utvecklats sedan 1980-talet och hur man idag ser på frågan. Sammanfattningsvis har man idag gått ifrån tanken att ha könsuppdelad behandling för majoriteten av patienter och numera anses att vissa subgrupper inom vården, blir bättre hjälpta av könsuppdelad vård. Detta gäller framförallt gravida missbrukande kvinnor och kvinnor med erfarenhet av trauma, psykiskt, fysiskt och sexuellt våld. Dock är det viktigt att behandlande personal, oavsett behandlingsform, alltid har ett genusperspektiv, då det är lätt för både män och kvinnor att inta vissa könsrollsmönster som försvårar behandlingen samt att kvinnor ibland kommer i kläm i könsblandade grupper.
PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.