The art and science of ME/CFS: A 2016 synopsis
PDF

Nyckelord

ME/CFS Myalgisk encefalomyelit/kroniskt trötthetssyndrom
Translationell Medicin
C.O.E. - Centers of Excellence
Big Data
Mikrobiom

Abstract

ME/CFS, en komplex multisystemsjukdom av olika etiologi, som medför betydande funktionsnedsättning och stora kostnader, beräknas påverka cirka 40 000 svenskar. Denna översikt beskriver utvecklingsprocesser vid amerikanska myndigheter (till exempel CDC); vid framväxande kliniska centra i Stockholm och Göteborg, i sofistikerad svensk forskning med inriktning på grundläggande och translationell medicin samt i läkarutbildningen. En modell presenteras för bildandet av kompetenscentra (Centers of Excellence). Andra frågor som behandlas är: kontroverser angående ändrad sjukdomsbeteckning, undergrupper av patienter, Big Data och precisionsmedicin, mikrobiom och aktuella utmaningar när det gäller behandling. I beskrivningen av forskningshinder och lösningar innefattas den markanta bristen på finansiering och uppmärksamhet från statliga myndigheter, akademiska institutioner och läkemedelsindustrin. Utvecklingen av kompetenscentra och en optimism baserad på ny vetenskap och teknik och ett globalt samarbete, ger hopp för framtiden.


A complete English language version of this paper is found here: http://www.socialmedicinsktidskrift.se/index.php/smt/article/view/1488/1278

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.