Har Malmökommissionen gjort några avtryck i Malmö stad?
PDF

Nyckelord

social hållbarhet
jämlik hälsa
health in all policy

Abstract

I mars 2013 avslutade Kommission för ett socialt hållbart Malmö sitt uppdrag att åt Malmö stad föreslå strategier för att minska ojämlikhet i hälsa och lämnade ifrån sig slutrapporten Malmös väg mot en hållbar framtid – Hälsa, välfärd och rättvisa. Rapportens slutsatser och rekommendationer har fått genomslag i den kommunala organisationen. Majoriteten av kommissionens 72 rekommendationer är hanterade och omsätts. Processutvärderingar vittnar om en förskjutning i organisationen där jämlik hälsa och social hållbarhet nu i större utsträckning präglar organisationen. Mycket beroende på att frågorna prioriteras politiskt och att arbetet bedrivs på ett interaktivt sätt. Samtidigt finns utmaningar dels avseende att följa upp huruvida ojämlikheten i hälsa förändrats och dels att kunna värdera effekter av de insatser som görs. Vidare saknas en måluppföljningsstruktur för kommissionens rekommendationer. Dessa utmaningar är uppdrag som det nu finns politiska beslut om att hantera framöver.
PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.