Storleken betyder inte allt

Abstract

Svenska sjukhus är bland de största i världen, trots att Sverige är ett litet och glest befolkat land. Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är inte bara störst i landet, utan också ett av världens absolut största sjukhus. Mot bakgrund av detta är det intressant att undersöka sambandet mellan storlek, effektivitet och kvalitet för sjukhus. Det visar sig, när man studerar litteraturen, att det är svårt att hitta tydliga stordriftsfördelar. Ett visst samband finns förmodligen mellan enskilda läkares operationsvolym och kvaliteten, men det är svårt att hitta motsvarande samband för sjukhus. Ett problem i sammanhanget är att tillgängliga mått på produktivitet ofta inte tar hänsyn till alla skillnader i patientsammansättning. Detta gör att de slutsatser som man kan dra av
internationell forskning på området bör omgärdas med vissa förbehåll. Några stora och generella stordriftsfördelar går dock inte att påvisa med dagens mätmetoder.
PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.