Förebyggandets konst – utbildning som stöd för kompetent praktik, policy och politik
PDF

Nyckelord

förebyggandets konst
Örebro universitet
folkhälsoutbildning
institutionen för hälsovetenskaper

Abstract

 

En viktig uppgift för vid akademiska lärosäten är att förmedla aktuell kunskap till praktiker och beslutfattare utanför akademin. Vid Örebro universitet görs detta genom bl.a. Förebyggandets konst – psykisk hälsa bland barn och unga och Förebyggandets konst föräldrastöd. Utmaningen var att ge en aktuell utbildning där träffar på campus och IKT (informations- och kommunikationsteknik) möjliggör deltagande av praktiker och beslutsfattare. Förebyggandets konst föräldrastöd (grund/avancerad nivå) har följts upp efter mer än sex månader. Utbildningen har haft betydelse för tänkandet och handling. Utbildningens uppläggning (distanskurs med två träffar på Örebro universitet, inspelade föreläsningar, praktiska inlämningsuppgifter, litteraturstudier och en avslutande praktikanknuten examinationsuppgift) har varit mycket lyckosam. Genom samarbete med myndigheter, forskare och sakkunniga i Sverige har utbildningarna kunnat vara av hög aktualitet och hög kvalitet.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.