Hållbart ledarskap i komplexa organisationer och verksamheter
PDF

Nyckelord

Hållbart ledarskap i komplexa organisationer och verksamheter

Abstract

Både anställda och chefer rapporterar ökad stressrelaterad psykisk ohälsa vilket speglas i ökande sjukskrivningstal. Syftet med denna artikel är att anlägga och utveckla ett hållbarhetsperspektiv på arbetsvillkor, medarbetarskap och ledarskap i moderna organisationer. Fokus är social hållbarhet varmed bland annat avses kvaliteten på relationer, social och psykologisk medvetenhet, tillit och öppen kommunikation och betydelsen av ledares möjlighet till fokusering i ett uppdrag av växande komplexitet. Det är förhållanden som utgör förutsättningar för att tillvarata moderna organisationers och digitaliseringens potential för bättre livsbalans, återhämtning och hälsa. Tonvikt läggs på utveckling av individuella förhållningssätt, medvetenhet och strategier som stärker ledares förmåga att driva och leda i komplexa verksamheter, utveckla medarbetares resurser och inte minst stödja sin egen hållbarhet. Vi menar att ett välfungerande samspel mellan organisatoriska förutsättningar och individuella förhållningssätt är av stor betydelse och att det finns ömsesidig förstärkning som bidrar till utveckling av hälsofrämjande ledarskap, god arbetsmiljö och hållbar verksamhet. 

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.