Tillitsskapande styrningspraktiker? En analys av styrningspraktiker i sjukvården genom nyckeltal
PDF

Nyckelord

chefsarbete
ledarskap
uppföljning
engagemang
tjänande ledarskap

Abstract

 

Studien beskriver styrningspraktiker för verksamhetsutveckling som på olika vis skapar förtroende och tillit bland medarbetare och chefer på operativa nivåer och som har betydelse för engagemang i arbetet med verksamhetsutveckling. Studien har fokuserat användningen av nyckeltal och undersökt hur styrningspraktiker på politisk och förvaltningsledningsnivå används i uppföljning av resultat. Implikationer för operativa chefers ledning av utvecklingsarbetet har också analyserats. Analysen baseras dels på intervjuer med politiker och tjänstemän vid tre regioner, sjukhusledning vid fem sjukhus, enhetsledning vid 30 vårdenheter och dels på enkätdata från operativa chefer och medarbetare vid 30 vårdenheter. Resultaten visar variationer i styrningspraktiker avseende grad av förankring och involvering i beslut över organisationsnivåer. Mer verksamhetstjänande styrningslogiker skapade bättre förutsättningar för tillit, verksamhetsnära utvecklingsarbeten och medarbetarengagemang.

 

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.