Bortfall i surveyundersökningar:

Abstract

 

I surveyundersökningar vänder man sig direkt till ett urval av respondenter för att få svar på frågor om till exempel hur man trivs, hur man mår, vad man har för åsikt om det ena och det andra. För att resultaten skall vara tillförlitliga får inte bortfallet vara för stort. Men gränsen för vad som är för stort har hela tiden flyttats fram. På 1950-talet var den 10-15 procent. Sedan dess har bortfallet ökat dramatiskt och uppgår numera i många fall till 50 procent. Frågan är: Var går smärtgränsen nu?

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.