Sverige som skyltfönster för ny teknik i vägen mot det fossilfria samhället
PDF

Nyckelord

Fossilfritt Sverige
Svante Axelsson
färdplaner
fossilfritt samhälle
Sverige
fossilfrihet
Parisavtalet
global uppvärmning
klimatförändringar

Abstract

För att ha en rimlig chans att begränsa uppvärmningen till väl under 2 grader måste de av människan orsakade utsläppen av växthusgaser, främst koldioxid, snabbt begränsas. Enligt IPCC behöver nettoutsläppen vara nere på noll år 2050. Vi måste vid det laget också ha börjat suga upp och binda koldioxid från atmosfären i stor skala. Även om prognoserna för att nå målet kan tyckas dystra kan vi se flera tendenser som inger hopp. I Sverige råder stor samsyn runt det klimatmålet. Sju av åtta riksdagspartier stod bakom uppgörelsen om det klimatpolitiska ramverket och kommunerna har länge drivit på arbetet med ambitiösare mål än staten. I denna artikel ger den nationella samordnaren för Fossilfritt Sverige en översiktlig bild av det arbete och den samverkan som bedrivs för att göra Sverige till ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Att klimatpolitiken övergått från att vara en ren miljöfråga till att lika mycket handla om närings- och exportpolitik är hoppfullt. Visionen för Sverige är att vara en permanent världsutställning för ny teknik så att fler länder kan gå en genväg till fossilfri välfärd.
PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.