Män som mördar en kvinna de har barn med, och psykiska konsekvenser för barnet på sikt
PDF

Nyckelord

partnermord
efterlevande barn
psykisk störning
substansbruk
suicid

Abstract

 

En extrem form av våld I nära relationer utgörs av män som mördar sin aktuella eller tidigare partner. En del av dessa manliga förövare har ett eller flera gemensamma barn med kvinnan. Att barn utsätts för ett sådant trauma förändrar i ett ögonblick hela barnets tillvaro. Ofta försvinner både modern och fadern, den senare tar i en del fall sitt liv i anslutning till mordet eller får ett långt fängelsestraff.

Bo Runeson, professor vid Karolinska Institutet, Centrum för psykiatriforskning och överläkare vid Norra Stockholms psykiatri och Henrik Lysell, med dr, numera Socialstyrelsen, har undersökt vilka konsekvenser ett så dramatiskt trauma har för efterlevande barn genom att i nationella register följa 494 barn som drabbats av att fadern mördat modern under tiden 1973 -2009.  13 % av barn exponerade före 18 år drabbades av någon form av psykisk problematik. Det var fem till sex gånger vanligare med såväl allvarlig psykisk störning, liksom med substansbrukssyndrom eller med självskada i den grupp som exponerats före 18 års ålder. Om man exponerats efter 18 års ålder fanns å andra sidan förhöjd suicidrisk. Författarna beskriver utifrån dessa data och litteraturen behovet att uppmärksamma de efterlevande barnens situation.

 

 

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.