Stressrelaterad psykisk ohälsa – hur ser problemet ut?

Abstract

Långtidssjukskrivningar på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa ökar i Sverige sedan mitten av 1990-talet. Förhållanden på arbetsplatser, den sociala situationen och individuella faktorer är väsentliga för utvecklingen. Vanliga stressymtom är trötthet/utmattning, sömnstörningar, smärtor, koncentrations- och minnesstörningar, ångest och nedstämdhet samt olika kroppsliga problem. Fortsätter stressen kan ett utmattningssyndrom utvecklas. Rätt diagnos är centralt för rätt behandling som innebär hjälp att minska belastningen och öka sina resurser. Möjlighet till återhämtning, stöd till livsstilsåtgärder och arbetsanpassning är också viktigt. Rehabiliteringen kan ta upp till flera år. Förebyggande åtgärder och att fånga upp personer med ökad risk för stressrelaterad ohälsa är viktigt.
PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.