Post-Marmot - Om sociala skillnader i hälsa

Abstract

 

Detta nummer av Socialmedicinsk tidskrift har sin utgångspunkt i Marmot-kommissionens arbete och det sätt som denna har influerat olika skeenden i Sverige. Vi beskriver den svenska applikationen som utredningen som försvann men lever vidare.

 

När utredningen kom ut kritiserades den av den referensgrupp som knutits till den. Kritiken ledde till ett osynliggörande av utredningen. Delar av denna togs in i den Folkhälsopolitiska rapporten som lades fram i november, men själva rapporten diskuterades i liten omfattning. Här kommer framförallt de delar som inte togs med i Folkhälsopolitisk rapport att tas upp.

 

Det engagemang som fanns i frågan har efteråt kanaliserats bland annat av Sveriges kommuner och landsting som har initierat ett nätverk som samlar de regioner och kommuner som beslutat att arbeta utifrån Marmot-kommissionens intentioner. Detta arbete beskrivs här kopplat till det arbete som föregått det, dvs tidigare utredningar.

 

Referensgruppen till den svenska Marmot-applikationen var som nämnts kritisk till att deras synpunkter och kunskaper inte togs tillvara. De har därför getts möjlighet att skriva det de tyckte saknades. Vissa har antagit erbjudandet, antingen genom att skriva egna texter eller genom att lämna synpunkter på innehållet. Andra har av olika skäl, tidsbrist eller att man arbetar med andra frågor idag, stått utanför arbetet. Numret inleds av Denny Vågerö som i en appell till Sveriges riksdag uppmanar denna att ta ett resolut grepp om ojämlikheten i hälsa, folkhälsopolitikens kardinalfråga.

 

 

 

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.