Kan danskarna bidra till ett friskare Sverige?

Abstract

I maj månad 2011 publicerade den danska socialstyrelsen rapporten Ulighed i sundhed-årsager og indsatser. Danmark har den minsta skillnaden i inkomster i hela världen, men ojämlikhet i hälsa har ökat senare år. Ett långsiktigt program för att minska ojämlikheterna i hälsa kommer att fokusera på tidiga sociala determinanter för social position (barn) och hälsan senare i livet, faktorer som medierar hälsoeffekterna av social position som determinant för hälsan hos vuxna samt determinanter för ojämlika konsekvenser av sjukdom. I Malmö (300 000 inv) togs ett beslut av kommunstyrelsen i maj månad 2010 att tillsätta en kommission med uppgift att ta fram ett vetenskapligt underlag som bas för att minska ojämlikheterna i hälsa. Det tar bara 15 minuter med tåg att nå Köpenhamn från Malmö via Öresundsbron. Malmökommissionen har redan inlett ett samarbete med Danmark.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.